Het gras is nu groener op het AFAS Trainingscomplex

Het door Lescrauwaet BV verhuurde Aqua4D watersysteem heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het oplossen van de problemen met het gras op de trainingsvelden van het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. “We hebben nu geen dode grasplekken meer. Dat komt doordat het watersysteem voor kleinere waterdruppels zorgt, waardoor ze in de kleinste poriën komen“, zegt groundsman Wouter Uitentuis.

 

Auteur: Harry Stijger

“In het eerste jaar dat de trainingsvelden werden opgeleverd, nu vijf jaar geleden, kon nog niemand bevroeden hoe slecht het gras zou groeien. Er ontstonden veel kale grasplekken, vooral bij de overlap van de sproeiers.” Na het eerste seizoen is met een fieldtopmaker 2 cm van de graslaag af gefreesd, opnieuw ingezaaid en bemest. Door de warme en droge zomer in het jaar erop, verbrandde het opkomende gras direct. Uitentuis: “We hebben ons toen afgevraagd wat daar de oorzaak van was en zijn gaan zoeken. We kwamen erachter dat het met het zoute gietwater had te maken. Met deze kennis zijn we de velden veel meer gaan besproeien om het zout weg te duwen. Soms wel 40 tot 50 ml/m2 per nacht. Normaal geven we afhankelijk van de tijd in het jaar tussen de 10 en 15 ml/m2.”

 

Bal moest sneller rollen

Na een grote hoeveelheid water werd er een aantal dagen niet besproeid totdat de grasmat ging uitdrogen. Dat was het moment om weer te gaan beregenen. “Hierdoor duurde het langer dan gewenst, ook vanuit de club, voordat er toch een redelijke grasmat lag. Maar op de overlapplekken van de beregening door de sproeiers zagen we dat het gras niet wilde groeien als gevolg van de verzilte grond”, vertelt de groundsman, die de trainingsvelden fulltime beheert.

Een tweede probleem deed zich voor. Vanuit AZ kwam het verzoek, omwille van de balsnelheid, om de velden ook overdag nat te maken. “Om het gras dan nat te maken, moesten we ook op een zonnige zomerse dag met kleine beurtjes water sproeien. Hierdoor blijft het zoute water op de grassprieten liggen. Met als gevolg dat vooral het achterblijvende zoutresidu inbrandt in het blad, waardoor het gras geel werd en afstierf.” Later in het seizoen is het gras door meer regen wel weer groen geworden. “Zodra het gras vers regenwater kreeg, was het gras met een week weer op de normale groene kleur.”

 

Op zoek naar een toereikend systeem

Om het zout uit het beregeningswater (EC-waarde 7) te halen, is gekeken naar een omgekeerde osmose installatie. Maar deze installatie kon de hoeveelheid water van de pomp met een capaciteit van 60 m3/uur niet verwerken. Ook leidingwater was geen optie, omdat er geen aansluiting te maken was die toereikend was. Bovendien is drinkwater duur.

Twee jaar geleden heeft de groundsman Westhoven Agro Advies erbij gehaald. Zij hebben hem in contact gebracht met Aqua4D BeNeLuxDu importeur Lescrauwaet BV in Hilversum voor behandeling van het oppervlaktewater. Met het Aqua4D watersysteem wordt het irrigatiewater met elektromagnetische signalen behandeld, waardoor de moleculaire structuur ervan verbetert c.q. verfijnt. Inmiddels zijn er volgens de fabrikant meer dan 4200 watersystemen operationeel in ruim 40 landen in zowel de tuinbouw inclusief sportvelden, veeteelt en gebouwen.

Eerst is een test gedaan door sproeiers wel en niet aan te sluiten op het Aqua4D watersysteem. Uitentuis: “In het begin waren we sceptisch, omdat we dachten dat geen enkel systeem het goed kon doen. Maar we zagen met Aqua4D al gauw verschil. Bij de sproeiers waarvan het water geen behandeling had ondergaan, verbrandde het gras al snel.”

 

Kleinere druppels rollen van blad

Volgens de groundsman heeft dit watersysteem de benodigde capaciteit, is betaalbaar en heeft een positief effect op de kale grasplekken. “De wateroppervlaktespanning is lager, waardoor de waterdruppels kleiner en minder bol zijn. We zien dat ook aan het water dat bij het besproeien van het gras meer vernevelt. Door de verandering van de watermoleculen blijven de waterdruppels niet meer op het blad liggen. Doordat ze eraf rollen, hebben we ook geen zoutresidu meer. Hierdoor verbrandt het gras niet meer.”

 

Gehele plaatje bekijken

Het Aqua4D watersysteem heeft het significante verschil gemaakt bij de grasplekken die niet wilden groeien. “Ieder jaar is het weer anders. Het kan warmer of kouder zijn, meer of minder zonlicht en droger of natter. Water is één facet uit het gehele plaatje, maar wel de belangrijkste. In de zomer hebben we nu een ander bemestingsbeleid met meer gecoate meststoffen, die langzaam vrijkomen, en spuiten we ureummeststoffen op het blad. Sinds een paar jaar passen we ook Solar toe, een soort zonnebrand voor op het blad. Mochten er dan meststoffen op het blad blijven liggen, dan is er geen inbranding”, aldus Uitentuis.

De groundsman voegt ook CO2 toe aan het irrigatiewater om de pH-waarde te verlagen, waardoor de opname van nutriënten beter verloopt. “De pH is door verzuring te hoog en ligt momenteel op 8,5. Voor gras is de ideale pH-waarde 5,5 tot 6. Toch zijn we tevreden over de mooie groene grasmat deze zomer. Het is echt een plaatje.”

 

Voor meer informatie:

W. Uitentuis Agrarische Dienstverlening – Schermerhorm

Wouter Uitentuis

wouter_uitentuis@hotmail.com

Mob: 06-30272667

 

Aqua4D-Lescrauwaet BV

Raymond Lescrauwaet
raymond@aqua4d-lescrauwaet.nl

Tel: 035-8872683
Mob: 06-51608350